<< Nazaj na seznam
17/04/2019

Jerneja Jezernik in Alma M. Karlin

Alma Karlin (vir: wikipedia)

Alma M. Karlin (12. oktober 1889, Celje, † 14. januar 1950, Pečovnik pri Celju) je svetovna popotnica in raziskovalka ter zbirateljica. Svoja najpomembnejša dela - potopise, romane, etnološka ter teozofska dela je izdala v prvem desetletju po vrnitvi s poti, od leta 1928 do leta 1938, 22 njenih knjig so med letoma 1921 in 1937 izdali pri različnih založbah v Nemčiji, Angliji, na Finskem in v Švici. Nekatere izmed teh dvaindvajsetih knjig so tudi ponatisnili (troje njenih najpomembnejših popotniških knjig je takrat doseglo naklado 80.000 izvodov) in jih prevedli v angleščino, francoščino in finščino. Ta dela so doživela velik odmev v Srednji Evropi, zelo obiskana pa so bila tudi njena številna javna predavanja. Nekatere njene knjige sta ilustrirala celjski slikar Avgust Friderik Seebacher in Thea Schreiber Gamelin.

5. knjiga zbirke o Almi Karlin (prevedla, uredila in spremno besedo napisala Jerneja Jezernik).

Jerneja Jezernik je odlična poznavalka življenja in dela Alme M. Karlin. V zbirki Z Almo v svet je tako pripravila že peto in šesto knjižico o njenih potovanjih. Tokratni novosti nosita naslov Petelin s svetega groba in Ženskam, ki sem jih srečala.

Prve štiri knjige nosijo naslove: Najmlajša vnukinja častitljivega Čaa, Vodna vrba, Vroča in grešna in Magični obrazi Andov.