<< Nazaj na seznam
05/10/2019

Nagrajenka 2019 je Neda Rusjan Bric

                     Foto: Žiga Koritnik

Nagrado MIRA je prejela Neda Rusjan Bric, avtorica dramskih predlog za svoje večmedijske projekte, igralka, režiserka, pisateljica, ki s svojim poglobljenim in hkrati priljudnim (so)avtorskim delom iz preteklosti tihotapi pomembne (v splošni slovenski zavesti manj poznane ali pozabljene) primorske osebnosti in družbene pojave v slovensko dediščino. Tako prek gledaliških in filmskih del, ki se poglobijo v arhivsko gradivo in človekovo intimo pronicljivo izriše osebnostne in družbene portrete, postavlja žive opomnike, spomenike (nad)državnega pomena (Trieste–Alexandria Embarked – štorja od lešandrink; Eda – zgodba o bratih Rusjan; Kdor sam do večera potuje skoz svet (Simon Gregoričič); Fabiani – umetnost bivanja; Nora Gregor – skriti kontinent spomina; Zrno soli ali Vse najboljše, Marina!).

Neda Rusjan Bric se je rodila 8. januarja 1967 v Šempetru pri Gorici. Po končani Srednji vzgojiteljski šoli v Ljubljani je nadaljevala študij dramske igre na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani in ga zaključila leta 1995. Po študiju se je redno zaposlila v Slovenskem mladinskem gledališču v Ljubljani, s katerim je sodelovala že od leta 1993, in do danes ostala stalna članica. Igrala je tudi v več filmih in televizijskih nadaljevankah. Leta 2005 je zasnovala svoj prvi avtorski projekt Trieste–Alessandria Embarked (Štorja od Lešandrink), v katerem je tematizirala fenomen aleksandrink. Z realiziranim projektom je gostovala tudi na Festivalu Aleksandrijske knjižnice. Ob tem pridobljene izkušnje je poglobila z magistrskim študijem režije na AGRFT, ki ga je uspešno končala s predstavo Eda – zgodba bratov Rusjan (SMG in SNG Nova Gorica). Dve leti (2014–2016) je bila v. d. direktorja SNG Nova Gorica. Kot avtorica dramskih besedil in gledališka režiserka deluje doma in v tujini. V svojih delih praviloma izhaja iz realnih, zgodovinskih dogodkov, ki jih prepleta s sodobnimi zgodbami, za kar kot izrazno sredstvo znotraj predstav uporablja tudi film. V svoje zgodbe vpleta dogodke in osebnosti iz različnih govornih področij, zato večkrat režira mednarodne gledališke koprodukcije v različnih jezikih. Je prejemnica šestih pomembnih nagrad, med njimi leta 2015 priznanja Združenja dramskih umetnikov Slovenije za umetniške dosežke, Bršljanov venec.

Komisija za nagrado MIRA je letos zasedala v sestavi Stanislava Chrobáková Repar, Igor Divjak, Petra Koršič (predsednica), Vesna Mikolič in Tatjana Pregl Kobe. Poleg nagrajenke so bile nominirane še: Sonja Koranter, Darinka Kozinc, Saša Pavček, Sanja Pregl, Simona Semenič, Barbara Simoniti, Marija Stanonik, Suzana Tratnik, Bronja Žakelj.