<< Nazaj na seznam
24/10/2023

Podelitev literarne nagrade MIRA 2023

Cankarjev dom, dvorana Alme Karlin

6. november 2023, 19:30

 

SAMORASTNICE – graditeljice kulturnega prostora

Ustvarjalke prepletajo niti nevidnih svetov in čeprav v rokah ne držijo kladiv in krampov ter se njihovo delo ne materializira v obliki masivnih konstrukcij, so v resnici graditeljice kulturne skupnosti. Kultura je vezivo, brez katerega kot skupnost ne obstajamo, a ustvarjalkam se te vloge ne priznava. Življenje ustvarjalk je lahko tako naporno, polno odrekanja in družbene spregledanosti, da le zaradi svoje samorastniške drže vztrajajo na tej poti.   

Enajsto podelitev nagrade MIRA bo povezoval pisatelj in aktivist Andraž Rožman, za pravo mero glasbenega naboja bo z družbeno kritičnimi besedili poskrbela Katja Stare. Nagovorile nas bodo Tanja Tuma, predsednica Slovenskega centra PEN, Luna J. Šribar, predsednica Ženskega odbora SC PEN MIRA in skrivna slavnostna govorka. Umetniško delo nagrajenki bo podarila Huiqin Wang, slikarka in povezovalka slovenske in kitajske kulture.

Kmalu bo znano, kdo bo MIRA leta 2023. Na prireditvi boste spoznali vse nominiranke, katerih delo in ustvarjalna predanost nosita v sebi še kako živ duh samosvoje Mire Mihelič, prve predsednice PEN-a. 

Nominiranke so: Anja Mugerli, Jerneja Jezernik, Dušanka Zabukovec, Mirana Likar Bajželj, Vilma Purič.

 V sodelovanju s Slovenskim centrom PEN in Ženskim odborom Slovenskega centra PEN MIRA

Dogodek omogoča Javna agencija za knjigo Republike Slovenije, nagrado MIRA podpira Rotary klub Ljubljana NIKE.