<< Nazaj na seznam
05/02/2019

Upor Judith Rodriguez

Vabimo Vas na spominski literarni večer

Upor Judith Rodriguez

15. februarja 2019, ob 18.00,

v dvorani DSP/PEN na Tomšičevi 12 v Ljubljani.

Po njenem življenju in poeziji vas bodo popeljali Tanja Tuma in Maja Gal Štromar ter člani slovenskega PEN. Prevode njenih pesmi in besedilo o njenem življenju je pripravila prevajalka Neža Vilhelm za oddajo Literarni nokturno.

Judith Rodriguez

Judith Catherine Green se je rodila 13. 2. 1936 v Perthu v Avstraliji in odraščala v Brisbanu. Diplomirala je na Univerzi v Queenslandu, leta 1965 pa magistrirala v Cambridgeu. Poučevala je književnost na univerzi v Kingstownu, kjer je spoznala prvega moža Fabia Rodrigueza.

Objavila je številne zbirke pesmi, nekatere med njimi je opremila tudi z lastnimi lesorezi. Izbrala in uredila je pesmi Jennifer Rankin. Med letoma 1979 in 1982 je bila urednica za poezijo pri literarni reviji Meanjin, od leta 1988 do 1997 pa je bila urednica za poezijo pri založbi Penguin Australia. Igro Poor Johanna je napisala z Robyn Archer, uprizorili so jo leta 1994. Napisala je libreto za opero Lindy, ki govori o izginotju Azarie Chamberlain, uprizorjena v operni hiši v Sydneyju leta 2002. Prejela je nagrado Christopherja Brennana in med letoma 1969 ter 1985 poučevala na Univerzi v Latrobu. Od leta 1989 do upokojitve je predavala na Koledžu v Victorii.

Judith je bila aktivna članica avstralskega in mednarodnega PEN-a ter neutrudna borka za pravice zatiranih in svobodo govora. Za njeno delo v Upravnem odboru mednarodnega PEN so jo leta 2017 izvolili za mednarodno podpredsednico. Večkrat je sodelovala na blejskih srečanjih pisateljev. Ob njeni smrti 22. 11. 2018 je Jennifer Clement, predsednica mednarodnega PEN, zapisala: »Novica o Judithini smrti ni pretresljiva samo za PEN in njegove člane, ampak tudi zame osebno. Izgubila sem drago prijateljico in zaupnico. Judith je posvetila svoje življenje promociji literature in obrambi tistih, ki nimajo svojega glasu. Žalostni smo zaradi te težke izgube, njena dediščina pa bo živela v njeni izjemni poeziji in v delu PEN-a v naslednjih letih.«

Vabljeni!

Tanja Tuma, Predsednica Ženskega odbora SC PEN

Prireditev omogoča Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.