Nagrajenka 2020 je Barbara Korun

Foto: Luka Cjuha

Nagrado MIRA je na oktobrski slovestnosti v Klubu CD prejela Barbara Korun. Komisija za literarno nagrado mira za leto 2020, v sestavi Igor Divjak, Petra Koršič (predsednica), Vesna Mikolič, Tatjana Pregl Kobe in Neda Rusjan Bric je soglasno odločila, da je letošnja dobitnica nagrade mira Barbara Korun. Z delovanjem v živo in s spremnimi besedili že leta senzibilizira slovenske bralke in bralce za vzpostavitev spolno občutljivega odnosa do sedanjosti in obenem neguje ponovno branje preteklosti ter spodbuja izgrajevanja genealogije ženske pesniške pisave na Slovenskem in po svetu.

Barbara Korun se je rodila 1963 v Ljubljani, kjer je tudi diplomirala iz slovenistike in primerjalne književnosti in učila slovenščino na gimnazijah. Nekaj let je delala v slovenskih gledališčih, sedaj ima status samozaposlene književnice. Od izida nagrajenega prvenca Ostrina miline (1999) se aktivno ukvarja s moderacijo literarnih dogodkov, bila je članica uredniškega odbora Nove revije in Apokalipse in članica PEN, trenutno je aktivna v DSP. Njena četrta zbirka Pridem takoj (2011) je dobila Veronikino nagrado in nagrado zlata ptica za posebne dosežke v poeziji. Je feministka in aktivna promotorka poezije, ki jo pišejo ženske, ter prostovoljka v slovenskih azilnih centrih. Že deveto leto organizira redna mesečna srečanja ob branju poezij slovenskih pesnic Pesnice za pesnice, ki temeljijo na stanovski solidarnosti. Njeno delo je bilo objavljeno v štirinajstih samostojnih knjižnih prevodih in objavljeno v preko sedemdesetih antologijah v več kot dvajsetih jezikih. Je tudi dobitnica dveh italijanskih mednarodnih nagrad – Leandro Polverini (Anzio, 2014) in Regina Coppola (Baronissi, 2016) – slednjo za kombinacijo literarnih dosežkov in družbenega angažmaja. Njena zadnja, šesta zbirka pesmi Vmes je izšla 2016 in bila nominirana za Veronikino nagrado.

Poleg nagrajenke so bile letos za nagrado mira nominirane še Nada Marija Grošelj, Jerneja Jezernik, Bogomila Kravos, Ana Roš, Đurđa Stroglavec, Renata Zamida in Alenka Zor Simoniti.