<< Nazaj na seznam
21/01/2019

Izjava Ženskega odbora mednarodnega PEN o Jemnu

ŽENSKI ODBOR MEDNARODNEGA PEN

 

Predsednica Zoë Rodriguez

info@piwwc.org

 

Izjava Ženskega odbora mednarodnega PEN o Jemnu

16. januar 2019

 

Ženski odbor mednarodnega PEN podpira borko za človekove pravice in svobodo govora, ustanoviteljico združenja Novinarke brez okov (Women Journalists without Chains), v letu 2011 prejemnico Nobelove nagrade za mir, Tawakkol Karman v njenih prizadevanjih za mir v njeni domovini, v Jemnu.

“Po štirih letih uničujoče vojne so zahteve ljudi v Jemnu jasne – hočejo mir. Vojna najbolj prizadene ženske in nujno je, da se v mirovnih pogajanjih sliši tudi njihove glasove. Članice mreže Ženske za Jemen (Women for Yemen Network) zahtevamo, da smo ženske prisotne na mirovnih konferencah. Pozivamo mednarodno skupnost, naj vztraja in vpliva na vse partnerje v pogajanjih o Jemnu, da v mirovne pogovore vključijo ženske. Kjer govorijo ženske in so njihovi glasovi slišani, tam je sklenjen mir, ki traja dlje.«

Ženski odbor mednarodnega PEN se zaveda, da vojna dodatno in uničujoče posega v pravice žensk, najbolj seveda tistih žensk, ki se javno zavzemajo za človekove pravice in svobodo govora. Še posebej nas skrbijo daljnosežne posledice dejstva, da je vojna generacijo otrok oropala pravice do izobrazbe. Brez pismenosti pa se svet odpoveduje prihodnjim jemenskim pisateljicam, njihovim umetniškim glasovom, ki bi sicer lahko izrazile svoje misli in kreativnost ter z njimi osvojile bralce.

Tako pozivamo vse strani, ki se in se bodo pogajale za mir v Jemnu, da:

  • V pogajanja vključijo ženske in poskrbijo, da bodo njihovi glasovi slišani.

 

  • Nemudoma sprejmejo ukrepe, ki so potrebni za izobraževanje jemenskih otrok in mladine,
  • vključno z življenjsko pomembno pismenostjo.