<< Nazaj na seznam
20/11/2018

Nagrajenka 2018 je Stanislava Chrobáková Repar

Nagrado MIRA je prejela Stanislava Chrobáková Repar, slovaška in slovenska ustvarjalka. Žirija jo je nagradila za bogato in vsestransko kulturno delovanje, posebej na področju književnosti, kjer je v slovenski kulturni prostor vnesla nov pogled na umetniško izražanje.

S svojim književnim, prevajalskim in literarnovednim prispevkom je pesnica, pisateljica, prevajalka, literarna kritičarka in znanstvenica, urednica in založnica Stanislava Chrobáková Repar vtisnila markanten pečat slovenski kulturi zadnjih dveh desetletij. Zaradi lastne primarne "drugosti" in "drugačnosti" je z napornim in vztrajnim prebijanjem ter prebitjem v nov prostor pokazala na pomembnost in hkrati na relativnost vsakršne ukoreninjenosti, udomačenosti in mejnosti, ob tem pa v svojem izvornem prostoru opazno uveljavila slovensko književnost.

Stanislava Chrobáková Repar se je rodila 5. maja 1960 v Bratislavi. Študirala je filozofijo in estetiko ter literarno vedo (Ph. D., 1995). Na Slovaškem je bila zaposlena kot znanstvena raziskovalka. Leta 2001 se je preselila v Ljubljano, kjer ves čas intenzivno sodeluje s KUD Apokalipsa. Od leta 2009 je samozaposlena v kulturi. Na Univerzi v Novi Gorici, kjer je dve leti poučevala, se je leta 2010 habilitirala za docentko literature, raziskovalno je sodelovala z Mirovnim inštitutom, literarnokritiško s Festivalom Pranger, v zadnjih letih piše za Radio ARS in ponovno za slovaški Rádio Devín. Leta 2013 je soustanovila in konceptualno zasnovala Ženski odbor SC PEN Mira, ki ga je v prvem letu vodila, in leta 2017 ustanovila literarno društvo Fraktál na Slovaškem ter istoimensko literarno revijo. Piše v slovaščini in slovenščini, doslej je izdala 25 avtorskih knjig in obsežnih ekspertiz ter 25 knjižnih prevodov. V slovenščini so nazadnje izšli njeni pesniški zbirki Obešanje na zvon (2014) in Rauma Blues (2018), dvojezična zbirka haikujev Fabrika porcelana (2014) ter esejistični zbirki Agonija smisla (2015) o kulturnih politikah in politikah spola ter Iniciacije ali književnost onkraj vidnega (2018) o reprezentacijah ženske diskurzivnosti v literaturi. Na Slovaškem je prejela dve nagradi za literaturo in literarno kritiko, v Sloveniji je bila nominirana za nagrado M. Rožanca (2016) in Pretnarjevo nagrado (2017). Leta 2014 je bila uvrščena med »Women Inspiring Europe« v okviru projekta, ki ga vodi EIGE – European Institute for Gender Equality.

Komisija za nagrado MIRA je letos zasedala v sestavi Marko Golja, Alenka Jensterle Doležal, Jerneja Jezernik, Bogomila Kravos in Martina Ožbot (predsednica).

Letošnje nominiranke so bile še Maja Gal Štromar, Polona Glavan, Jana Kolarič, Darja Korez Korenčan, Mirana Likar Bajželj, Patricija Šašek, Tina Vrščaj in Dušanka Zabukovec. 

Posnetek podelitve si lahko ogledate tule.