<< Nazaj na seznam
30/03/2020

Slovenski center PEN ob izjavah kriznega štaba Vlade in o sovražnem govoru

http://www.penslovenia-zdruzenje.si/img/creative/logo.png

 

Slovenski center PEN

 

 

Slovenski center PEN

 

Tomšičeva 12

 

1000 Ljubljana

 

www.penslovenia-zdruzenje.si

 

www.mira.si

 

Slovenski center PEN ob izjavah kriznega štaba Vlade in o sovražnem govoru

 

Slovenski center PEN in Ženski odbor Slovenskega centra PEN Mira zaskrbljeno opazujemo poplavo sovražnega govora in lažnih novic, ki spremljajo prizadevanja, da bi s pomočjo izrednih ukrepov zajezili okužbo z novim korona virusom. Osnovne svoboščine, ki jih določa Evropska konvencija o varstvu človekovih pravic (8. do 10. člen), katere podpisnica je tudi Republika Slovenija, so nenadoma omejene, kar pomeni veliko nevarnost za demokratično družbo v prihodnje. Sprašujemo se, kakšna bo slovenska družba po korona virusu.

 

Ali bo vključevalna in solidarna ali bomo iskali kamen spotike in grešne kozle v vsakem, ki misli drugače oziroma kritizira delo vlade?

 

V to mračno vzdušje omejenega življenja najhuje posega zloraba družbenih omrežij, ki žal, že skoraj mesec dni ne služijo drugemu kot žalitvi drugače mislečih in širjenju lažnih novic. Sovražni govor se širi kot strup, ki teče po žilah naših komunikacij. Ta strup je povsod kot voda, ki jo pijemo in zrak, ki ga dihamo, uničevalen bolj kot virus. Včeraj so bili krivi migranti, danes intelektualci, jutri boš kriv ti in kriva jaz.

 

Obsojamo vulgarni napad Kriznega štaba vlade RS na podpredsednika PENa Borisa Novaka, na Darka Štrajna, Blaža Zgago in Slavoja Žižka ter pričakujemo, da bo Okrožno državno tožilstvo sprožilo preiskavo, ustrezno ukrepalo in zaščitilo prizadete državljane. Istočasno najostreje obsojamo vse osebne diskreditacije, ki so jih deležni novinarji in publicisti, ki polemizirajo oziroma kritizirajo delo sedanje in prejšnje vlade, enako odklanjamo osebno poniževanje vseh javnih osebnosti. Zdrava javna kritika in kultura govora, kot jo določa 10. člen Evropske konvencije o varstvu človekovih pravic, je nujna za demokracijo, ki je edini politični režim, ki spodbuja in plačuje kritiko na svoj račun. Država mora zagotavljati javno delovanje posameznika brez strahu pred maščevanjem oblasti.

 

Kot člani mednarodne družine pisateljev in pisateljic (danes 145 centrov po svetu) resno opozarjamo na pomembno načelo Temeljne listine PEN, ki so ga člani sprejeli po kongresu v Dubrovniku leta 1933: »PEN se zavzema za načelo, naj ideje neovirano krožijo znotraj vsakega naroda in med vsemi narodi. Člani se zavezujejo, da bodo nasprotovali vsaki obliki zatiranja svobode izražanja v deželi in skupnosti, kateri pripadajo, in prav tako povsod po svetu, kjer je to mogoče. PEN se izreka za svobodo tiska in nasprotuje samovoljni cenzuri v mirnem času. Verjame, da je za potrebno napredovanje sveta k više organiziranemu političnemu in gospodarskemu redu nujna svobodna kritika vlad, administracij in ustanov. In ker svoboda vsebuje prostovoljno omejevanje, se člani zavezujejo, da bodo nasprotovali slabostim svobodnega tiska, kakršne so lažnivo poročanje, namerne neresnice in ponarejanje dejstev v politične in  osebne namene.«

 

Spoštovani državljani in državljanke! Zdravje je vrednota, katere se zavedamo šele, ko zbolimo. Enako je z zdravjem družbe. Če bomo izgubili demokracijo in osnovne državljanske svoboščine, bomo izgubili vse.

 

Zato vas v teh časih pozivamo, da na družbenih omrežjih ne širite sovražnega govora in lažnih novic ter da spremljate delo vlade enako kritično in budno kot novinarji, publicisti, pisatelji in pisateljice. Namesto spodbujanja sovraštva, nasilja in nestrpnosti raje, ne glede na naša politična prepričanja, razmišljajmo, kako iznajti skupno prihodnost, ki jo bo mogoče misliti na človeški način. Čas doma naj bo čas razmisleka o temeljnih življenjskih vrednotah, ki jih beremo v dobri književnosti. Odprite ji srce, kot smo vam ga odprli pisatelji in pisateljice, ko smo ta dela ustvarjali.

 

Za Ženski odbor Slovenskega centra PEN Mira Gabriela Babnik Ouattara